lördag 31 december 2011

Nyårsmiddag

Hittade detta receptet på HJ:s hemsida och detta ska lagas till nyår:
 
 
Det här behövs för 4 port:
4 skivor oxfilé à 150 g
1/2 tsk salt
1/2 krm peppar
matfett
1 dl grovriven ost
1 dl grovriven gorgonzola
3/4 dl crème fraiche
ca 50 g pinjekärnor
Grönsaksbädd:
1 purjolök
200 g champinjoner
4 skivor bacon
75 g sockerärter
Rödvinssås:
1 schalottenlök
2 1/2 dl rödvin
3/4 dl vatten
2 msk kalvfond
1/2 msk tomatpuré
1/2 krm peppar
1/2 msk Maizena majsstärkelse
50 g rumsvarmt smör
Ugn: 225°
Gör så här
1. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det hastigt på båda sidorna i en het stekpanna med lite matfett. Lägg köttet på en tallrik och låt det kallna.
2. Riv ostsorterna och rör samman dem med crème fraiche och pinjekärnor. Fördela röran på köttskivorna och täck med folie. Låt fatet stå i kylen tills det ska stekas klart i ugnen.
3. Ansa och strimla purjolöken. Ansa och skiva svampen. Strimla baconstrimlorna. Skär sockerärterna i sneda bitar. Fräs grönsakerna och baconet i lite matfett tills vätskan har kokat in. Låt det ligga i kylen till nästa dag.
4. Skala och finhacka löken till såsen. Lägg den i en kastrull tillsammans med vin, vatten, kalvfond, tomatpuré och peppar. Låt det småkoka 6-8 minuter. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen.
5. Låt såsen koka upp på nytt. Rör ut maizena med lite vatten och vispa ner det i såsen. Låt såsen stå kallt. Hit går det bra att förbereda.
6. Lägg grönsaksröran i botten på ett smort eldfast fat. Lägg köttet över. Stek klart köttet mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills innertemperaturen visar 58° om du vill ha rosa kött.
7. Värm såsen och vispa ner smöret i små klickar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar